Błyskawiczny deser: herbatniki+truskawki+mascarpone



Miałam ochotę na coś słodkiego zaraz, natychmiast. Pomyślałam o muffinkach, ale to jednak zawsze minimum 30 minut roboty. Przejrzałam pobieżnie ulubione blogi. Spodobały mi się serniczki w szklankach u Dorotus, ale nie miałam potrzebnych składników, więc zmieniłam na to co miałam. Wyszło szybko, pysznie i syto! :-)


 


Składniki ( 2 szklanki ok.250 ml):
100 g herbatników petit beurre
250 g mascarpone + cukier puder do smaku
300 g truskawek świeżych bądź mrożonych (u mnie mrożone)
1-3 łyżeczek cukru
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
opcjonalnie świeża mięta do dekoracji


Przygotowanie:
Herbatniki włożyć do foliowego woreczka i rozkruszyć na piasek np. wałkiem do ciasta. Truskawki umieścić w rondlu i gotować aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dosłodzić do smaku 1-2 łyżeczek lub wedle uznania. Truskawki zmiksować blenderem ręcznym na puree. Dodać łyżeczkę skrobii ziemniaczanej i gotować jescze krótko aż mus nieco zgęstnieje. Mascarpone dosłodzić do smaku cukrem pudrem. W szklankach bądź kieliszakch nakładać na zmianę herbatniki, mascarpone i truskawki. Udekorować miętą.

4 komentarze:

  1. Takie desery zawsze wyglądają elegancko, a do tego bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem ze przygotowanie tego deseru zajelo ci mniej niz 30 minut?;)wyglada zachecajaco

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo mniej,a teraz ze świeżymi truskawkami w kawałkach zamiast musu to już w ogóle będzie ekspresowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste, a przy tym musi być pyszne :) w sam raz na takie upały.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger