Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone



Kiedyś podchodziłam sceptycznie do wypieków z marchewką, no bo jak to, warzywo w słodkim cieście? Jak się okazuje, nie dość, że marchewki nie widać i nie czuć, to ciasto takie jest wprost przepyszne! Dzięki niej jest odpowiednio wilgotne,  przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczne, a polewa to zwieńczenie, jak wisienka na torcie ;-) Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Gotuj z Oliverem.


 


Składniki:

Ciasto:
280 g miękkiego masła
280 g brązowego cukru
5 dużych jajek (oddzielnie żółtka i białka)
skórka i sok z 1 pomarańczy *
170 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mielonych migdałów
120 g posiekanych orzechów włoskich
1 czubata łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
280 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
sól morska

Krem mascarpone:
115 g serka mascarpone
220 g tłustego serka śmietankowego (np. Philadelphia)
80 g cukru pudru
skórka i sok z 2 limonek **

* Użyłam cytryny.
** Też cytryna.

Przygotowanie:

Ciasto:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia foremkę o boku 22 cm (ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm). Utrzeć masło z cukrem na kremową masę. Wciąż ucierając dodawać po 1 żółtku, a następnie sok i skórkę z pomarańczy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać mielone migdały, orzechy, przyprawy i startą marchewkę oraz ponownie wymieszać.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do foremki i piec 50 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli przykleja się, piec jeszcze parę minut. Ciasto ostudzić.

Krem mascarpone:
Wymieszać wszystkie składniki kremu i rozsmarować grubo na ostudzonym cieście. Wierzch można posypać dodatkowo posiekanymi orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger