Korzenna zupa marchewkowa


Uwielbiam zupy kremy! Jest tak od dziecka i zup z kawałkami raczej nie jadam :-) Ta mnie zachwyciła i jest jedną z lepszych jakie jadłam. Bardzo rozgrzewająca, z intensywnym smakiem imbiru i cytrusową nutą. Zrobiłam z połowy porcji tylko na spróbowanie i już po jednej łyżce tego żałowałam. Tak mi smakowała! Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz! Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia (10/2010). Do zupy podałam bułeczki z dynią i masłem czosnkowym. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby też dodanie do niej lekko podprażonych ziaren dyni.


 


Składniki (dla 6 osób):
1 płaska łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
3 łyżki oleju arachidowego
1/2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 szklanki posiekanej cebuli (dałam połowę)
700 g marchewek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
1,5 łyżeczki skórki otartej z limonki (z braku dałam cytrynę)
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego (dałam warzywny z kostki)
2 łyżeczki soku z limonki (też cytryna)
jogurt do podania (zrezygnowałam)
sól
pieprz


Przygotowanie:
Gorczycę i kolendrę utłuc w moździerzu. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej arachidowy, wsypać gorczycę, kolendrę i curry. Mieszając, smażyć przez minutę. Dodać imbir i smażyć kolejną minutę. Do garnka włożyć cebulę, marchewkę i skórkę z limonki, posolić, popieprzyć i dusić 3-4 minuty. Następnie wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować bez pokrywki przez 30 minut. Zupę zmiksować blenderem ręcznym. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta można dolać trochę bulionu. Ja nie dolewałam. Dodać sok z limonki. Porcje zupy dekorować kleksem jogurtu naturalnego.


2 komentarze:

  1. Pyszna zupa :D zrobiliśmy dzisiaj na obiad. Teraz w kolejce czekają jeszcze zupy marchewkowe z pomarańczą i mlekiem kokosowym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się,że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger