Kurczak z orzechami i imbirem



Tym razem trochę orientu. Proste i szybkie danie, niezwykle aromatyczne. Dla tych, którzy nie mają pod ręką poszczególnych składników niestety nie najtańsze. Myślę jednak, że warto się w nie zaopatrzyć, bo wystarczą na długo. Trzeba dobrze wyczuć moment usmażenia kurczaka, by go nie przesuszyć. Pamiętam początki mojego gotowania, kiedy trzymałam kurczaka niemiłosiernie długo na patelni na wszelki wypadek, by nie okazał się surowy. W efekcie filet zawsze smakował jak podeszwa. Kurczak powinien być mięciutki i delikatny. Przepis pochodzi z dawno przeze mnie zapomnianej książeczki Smakowite potrawy z kurczaków.


 


Składniki (na 4 porcje):
500 g filetów z piersi kurczaka
1 czerwona cebula
1 kawałek świeżego imbiru (ok. 50 g)
1 ząbek czosnku
2 białka*
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
125 ml bulionu drobiowego
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka octu z białego wina
2 łyżki cherry lub innego czerwonego wytrawnego wina
6 łyżek oleju z orzechów ziemnych
100 g orzechów włoskich (podzielonych na połówki)
sól
natka pietruszki

* Użyłam 1 całe jajko.


Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w krążki. Imbir i czosnek drobno posiekać.
Białka, 1 łyżkę sosu sojowego i mąkę ubić trzepaczką, obtoczyć w tym kurczaka. Resztę sosu sojowego, bulion, miód, ocet i wino wymieszać.
Rozgrzać olej w rondlu lub woku. Smażyć porcjami mięso ok. 3 minuty, wyjąć, ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia z tłuszczu. Na pozostałym na patelni oleju prażyć orzechy włoskie ok. 1 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.
Następnie na tym samym oleju smażyć cebulę, imbir i czosnek 1 minutę. Dodać mięso, orzechy i wymieszać. Dolać bulion z dodatkami i zagotować. Doprawić do smaku solą i dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
Gotowe danie posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger