Kurczak z pomidorami,morelami i imbirem



Bardzo rozgrzewające danie dzięki chilli i imbirowi. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Do tego jest dość lekkie. Kurczak jest bardzo delikatny i miękki. Miła odmiana dla tradycyjnego gulaszu. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia (3/2010).


 


Składniki:
500 g kurczaka *
mąka do obtoczenia kurczaka
3 łyżki oliwy
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów **
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 główka czosnku ***
4 cm korzenia imbiru ****
1 czerwona papryczka chilli *****
2 kwaśne jabłka ******
5-6 suszonych moreli *******
1-1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego ********
sól
pieprz

* Dałam 400 g piersi z kurczaka.
** Użyłam pomidorów pelati Cirio
*** Dałam 3 ząbki.
**** Dałam 1 pełną łyżkę startego imbiru.
***** Dałam pół papryczki.
****** Pominęłam jabłka.
******* Dałam dużą garść moreli.
******** Dodałam niecała 1 szklankę.



Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, posolić i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso. Przełożyć do garnka. Dodać pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, cienkie plasterki imbiru i całą papryczkę. Dusić ok.15 minut. Następnie dodać pokrojone w plasterki jabłka, morele i wlać trochę bulionu. Dusić pod przykryciem, dolewając bulion aż kurczak będzie miękki. Podawać z ryżem lub chlebem.
Ja podałam ryż jaśminowy i lekko doprawiłam danie świeżym tymiankiem.

2 komentarze:

  1. pyszny obiad :) ja jednak dodalam jablka i bylo super ! dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger