Kuskus po marokańsku z rybą i krewetkami


Proste, błyskawiczne danie jednogarnkowe. Obiad był gotowy dosłownie w 12 minut. Rewelacja! Z podanych składników wychodzi duża micha dla 2 osób, z której najemy się do syta. Użyłam łososia i krewetek koktajlowych, bo akurat to miałam pod ręką, ale przepis jest dobrą bazą do eksperymentów. Można zmieniać ryby, owoce morza, a nawet zastąpić je szynką, dodać ser itp. Polecam na szybki obiad lub nagły głód:-) Przepis z książki Każdy może gotować Jamiego Olivera.


 


Składniki (na 2 porcje):
150 g kuskusu
oliwa
2 cytryny
sól morska
pieprz
2 ząbki czosnku
1 świeża czerwona papryczka chilli
pęczek świeżej bazylii
1 łyżeczka ziaren kminku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 filety rybne (po 150 g każdy)
200 g krewetek
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
2 garście świeżych lub mrożonych warzyw (zielony groszek, bób, fasolka szparagowa) – mieszanka bądź tylko jeden rodzaj


Przygotowanie:
Kuskus wsypać do miski, wlać kilka łyżek oliwy, sok z 1 cytryny, dodać szczyptę soli i pieprzu, zalać wrzącą wodą tylko do zakrycia kuskusu, przykryć miskę i odstawić na 10 minut.
Posiekać czosnek, chilli oraz liście bazylii. Mniejsze listki bazylii zostawić do dekoracji. W dużym rondlu rozgrzać trochę oliwy. Dodać czosnek, chilli, bazylię, kminek i cynamon. Wymieszać wszystko, na wierzchu położyć filety ryby, na nie wsypać krewetki. Dodać pomidory z puszki i warzywa. Wlać sok z drugiej cytryny. Całość delikatnie przemieszać, przykryć rondel i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut.
Kuskus przełożyć do dużej miski, wymieszać widelcem, ułożyć na nim rybę, polać sosem z krewetkami i posypać resztą bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger