LEB-I DERYA Wątróbki z kminkiem i papryką


W ramach uzupełniania żelaza kolejny obiad z wątróbką. Danie pochodzi z kuchni tureckiej i dostosowałam je do polskich warunków, tj. zamiast wątroby baraniej użyłam kurzej. Nie prezentuje się zbyt pięknie. Do tego moje zdjęcie nie jest dobrej jakości, niestety wykonywane przy sztucznym świetle :-(  Zdecydowałam się jednak zamieścić przepis, gdyż smak rekompensuje wszystkie braki. Nie sądziłam, że kminek może dać tyle aromatu i tak zmienić walory smakowe zwykłej wątróbki. Już sama nie mogę się zdecydować, które danie smakowało mi bardziej, wątróbki z żurawiną czy te. Z pewnością są zupełnie różne, ale oba wspaniałe. Warto spróbować! Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia (9/2010).


 


Składniki:
500 g wątroby baraniej *
mąka do obtoczenia
1-2 czerwone papryki **
3-4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki ziaren kminku
sól morska
cytryna do skropienia ***

* Użyłam wątróbek kurzych.
** Dałam 1 paprykę.
*** Skropiłam limonką.


Przygotowanie:
Wątróbki oczyścić i obtoczyć w mące oraz drobno posiekanej papryce. Ja pokroiłam paprykę w 1-centymetrowe kawałki i nie obtaczałam w niej wątróbki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i kminek, smażyć przez minutę. Dodać wątróbki i paprykę. Smażyć aż papryka będzie miękka, a wątróbki ładnie przypieczone. Pod koniec smażenia posolić do smaku. Danie skropić sokiem z cytryny/limonki, podawać na ciepło bądź zimno. Ja serwowałam od razu. Jako dodatek podałam kuskus: 100g na 2 osoby, wymieszany z garścią świeżej mięty i łyżką oliwy extra vergine. Pasował idealnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger