Milk tart


Po niezbyt udanej tarcie limonkowej ta sprawiła, iż powróciła moja miłość do tart. Dla mnie to ideał, choć ktoś inny może powiedzieć, że to tylko kruche ciasto z budyniem. Przede wszystkim tarta nie jest słodka – to ogromny plus. Poza tym uwielbiam  połączenie kruchego ciasta z delikatnym i lekkim kremem. Wykończenie tarty cynamonem daje jej mocny aromatyczny akcent. Przepis znalazłam u Liski na http://whiteplate.blogspot.com/2007/09/milk-tart.html. Przyznam, że po przeczytaniu wpisu Liski miałam mieszane uczucia. Byłam pewna, że nic z tego nie wyjdzie. Poszłam jednak za radą i zwiększyłam ilość mąki w kremie i wszystko poszło jak trzeba.





Składniki:

Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
100 g cukru pudru
230 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *
1 jajko



Krem:
750 ml mleka
75 g masła
3 jajka, żółtka i białka osobno
100g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej **



Posypka:
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

* Pominęłam.
** Dałam 60 g.
Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub mieszadłem miksera. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 26 cm i przynajmniej 3 cm wysokości.  Sugeruję użyć większej formy, moja była dość wysoka, a mimo to nie pomieściła całego kremu. Spód ponakłuwać widelcem i schłodzić conajmniej 30 minut.
Wstawićdo piekarnika i piec 20 minut. Ja piekłam 12 minut z obciążeniem i resztę czasu bez. Ostudzić.


Krem:
Mleko i masło podgrzać w rondlu na małym ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę ziemniaczaną. Powoli dodawać gorące mleko cały czas miksując. Trzeba uważać by jajka się nie ścięły. Ja najpierw dodawałam łyżką stołową, potem małą chochelką.
W osobnej misce ubić białka na niezbyt sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą. Wylać na podpieczony spód, posypać cukrem i cynamonem. Piec 40 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Dzięki użyciu większej ilości mąki moja tarta nie była mocno płynna po upieczeniu, a po całej nocy bardzo dobrze się kroiła. Mąki nie było czuć w kremie w ogóle.


2 komentarze:

  1. Witam

    Czy zamiast maki ziemniaczanej mozna uzyc maki kukurydzianej (maizeny). W hiszpani, niestety, nie ma maki ziemniaczanej :(

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można. Sama często zastępuję w przepisach:)Pozdrawiam!

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger