Miniserniczki z musem truskawkowym


Kupiłam na święta twaróg Piątnicy w wiaderku - 1kg. Do sernika kajmakowego zużyłam 600g. W ramach rozsądnego gospodarowania postanowiłam zrobić małe serniczki w papilotkach. Bardzo fajna alternatywa dla sernika, do zabrania na piknik czy wędrówkę, a także kiedy nam się spieszy, a mamy ochotę na sernik. Miniserniczki mają same zalety: smak niczym się nie różni od dużego sernika, czas pieczenia jest 3-krotnie krótszy, nie trzeba ich długo chłodzić ani kroić, papilotki idealnie z nich schodzą, lepiej niż z muffinek :-) A więc idealne rozwiązanie dla zabieganych :-) Przepis z bloga www.annies-eats.net . Oryginalnie z musem malinowym, ja zrobiłam z truskawkowym i z połowy porcji.


 




Składniki (na 16sztuk):

Spody:
3/4 szklanki zmielonych na piasek kruchych ciastek *
2 łyżki roztopionego masła1,5 łyżki cukru


Masa:
450 g zmielonego twarogu **
3/4 szklanki cukru
mała szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże jajka


Mus:
85 g malin lub truskawek ***
1 łyżka cukru

* Użyłam ciastek zbożowych Krakusa.
** Użyłam 400g twarogu Piątnicy + 50g Philadelphi
*** Użyłam mrożonych truskawek.


Przygotowanie:

Spody:
Zmielone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać po 2 łyżeczki ciastek. Przy pomocy małej szklanki ugnieść ciastka w pailotkach.



Masa:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ser zmiksować z cukrem,solą i ekstarktem. następnie dodawać po 1 jajku cały czas miksując. Gotową masą napełniać papilotki do 3/4 wysokości.



Mus:
Owoce zmiksować razem z cukrem na mus. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Na każdym serniczku wyłożyć po 3 krople musu w odstępach. Wykałaczką utworzyć na nich fantazyjne wzory.
Serniczki piec ok. 22 minuty. W trakcie pieczenia troche urosną, ale nie należy się tym przejmować, gdyż opadną po ostudzeniu.





Ważne rady dotyczące pieczenia serników:
  1. Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Masy nie powinno się zbyt długo miksować, by jej za bardzo nie napowietrzyć.
  3. Dobrze jest piec serniki w kąpieli wodnej: w tortownicy włożonej do naczynia z wrzącą wodą (tylko jeśli mamy absolutną pewność co do jej szczelności) lub z naczyniem wypełnionym wrzącą wodą i ustawionym półkę niżej w piekarniku niż sernik. Zapobiegnie to pękaniu sernika w trakcie pieczenia.
  4. Sernik najlepiej studzić przy stopniowo otwieranych drzwiczkach piekarnika. Zbyt gwałtowne studzenie powoduje pękanie.




3 komentarze:

  1. Witam serdecznie

    Jak myslisz, moge wykonac te serniczki z tylko z serka typu philadelphia (ewentualnie z domieszka maizeny)?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Philadelphia jest idealna do serników, bo jest tłusta i kremowa. Przepis jest z ubiegłego roku. Dziś do serników używam tylko i wyłącznie tłustych twarogów powyżej 20% tłuszczu. Nie musisz dodawać maizeny. Serniczki zetną się dzięki jajkom. A jeśli nie do końca to na pewno po ostudzeniu. Pozdrawiam;)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger