Łosoś w sezamie na hummusie

Tak się złożyło, że od dłuższego czasu zalegał u mnie na półce hummus i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić. Znalazła się zatem okazja, by go zużyć :-) Zrezygnowałam więc z samodzielnego robienia pasty z ciecierzycy. Hummus trafił mi się bardzo dobry, tzn. bez żadnych „witamin z grupy E”, nie mam więc wyrzutów sumienia, że poszłam na skróty. Obiad bardzo nam smakował. Zdrowy, lekki i szybki w przygotowaniu.
Przepis podaję za Asią razem ze składnikami na pastę.





Składniki (na 2 porcje):

Pasta z ciecierzycy:
250 g ugotowanej ciecierzycy
1 malutki ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine

Łosoś:
2 kawałki łososia,  po ok. 150-200 g
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki sezamu
1 łyżka oliwy extra vergine

Dressing cytrynowy:
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
szczypta soli morskiej

* Można użyć odsączonej ciecierzycy z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę: należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę na świeżą w takiej ilości aby sięgała ponad poziom ciecierzycy i gotować na małym ogniu przez około 2 – 3 godziny do miękkości. Ciecierzycę można gotować z dwoma ząbkami czosnku i gałązką szałwii. W razie potrzeby uzupełniać wodę, nie trzeba dodawać soli.


Przygotowanie:

Pasta z ciecierzycy:
Ciecierzycę zmiksować ręcznym blenderem lub w melakserze razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą extra vergine, dodając stopniowo około 5 łyżek wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty, doprawić solą.

Łosoś:
Filety oczyścić z ości, ułożyć na talerzu skórką do dołu, oprószyć solą, pieprzem, wysmarować olejem sezamowym. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i posypać nimi łososia, docisnąć. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, rozgrzać blaszkę do pieczenia. Na gorącą blaszkę ułożyć łososia skórką do dołu i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Dressing cytrynowy:
Przygotować dressing cytrynowy łącząc wszystkie składniki w miseczce.


 Podanie:
Na podgrzane talerze położyć pastę z ciecierzycy, na wierzch ułożyć łososia skórką do dołu. Polać dressingiem cytrynowym.
Do łososia podałam ryż jaśminowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger