2011-04-28

Owsianka z bananami i cynamonem


Kolejny znakomity pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie w kilka minut. Kolejny przepis z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować. Uwielbiam ją! Jamie pokazuje w niej jak urozmaicić proste codzienne potrawy w łatwy i szybki sposób. Idealna książka dla początkujących „kucharzy” :-) Wracając do owsianki. Nie jadłam jej lata. Pamiętam ją z dzieciństwa jako gęstą papkę bez smaku. Przyznam, że sama raczej bym nie wpadła na pomysł, by dodać do niej owoce i przyprawy. Dziś spróbowałam tej z bananami i już nie mogę się doczekać, by poszaleć z sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami, itp.  Owsianka jest pyszna i baaaardzo syta. Zaspokaja głód na dobrych kilka godzin.


Składniki (na 4 porcje):
200 g płatków owsianych
750 ml mleka
2 dojrzałe banany, pokrojone w cienkie plastry
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki maku
2-4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
garść uprażonych płatków migdałowych


Przygotowanie:
Do rondla wlać mleko, wrzucić płatki owsiane, wsypać szczyptę soli i gotować mieszając aż owsianka zacznie bulgotać i mieć kremową konsystencję. Następnie dodać 3/4 bananów, cynamon, mak oraz miód lub syrop. Wszystko wymieszać. Banany powinny się rozpaść. Owsiankę nałożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć resztę bananów, posypać płatkami migdałowymi.

3 komentarze:

  1. Zawsze dodaję do owsianki cynamon, bo mam na jego punkcie fioła, ale z bananami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A nawiasem mówiąc masz na swoim blogu piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń