Penne z pomidorami i serem kozim


Wiele nie trzeba pisać. Lekki i kremowy makaron dla wielbicieli wyrazistego smaku sera koziego. Tu przełamanego słodyczą koktajlowych pomidorków. Kolejny przepis z rewelacyjnej książki Carli Bardi Makarony.


 


Składniki (na 4-6 porcji):
500 g penne
60 ml oliwy
1 ząbek czosnku drobno posiekany
750 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych
12 czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
250 g kremowego sera koziego
10 liści świeżej bazylii, grubo posiekanych
sól
pieprz


Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozgrzać oliwę na dużej patelni, smażyć 2-3 minuty czosnek. Dodać pomidory, oliwki i kapary. Doprawić solą i pieprzem, gotować 5 minut na małym ogniu często mieszając. Odcedzić makaron, pozostawiając 2 łyżki wody. Wymieszać z nią ser kozi. Makaron włożyć na patelnię do pomidorów, dodać ser i bazylię. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger