Pennette z szynką i groszkiem


W ostatnich dniach ciężko jest mi się oderwać od książki Kuchnia hiszpańska i portugalska autorstwa Elisabeth Luard. Jestem oczarowana opisami i ilustracjami. Ta kuchnia trafia do mnie. Pełno w niej papryki, cynamonu, migdałów i czosnku, więc musi być pysznie! Zamówiłam już na Allegro pimentón – hiszpańską paprykę, która jest składnikiem większości potraw. Już nie mogę się doczekać odkrywania tych nowych smaków. A na półce czekają jeszcze 3 nowe książki:  m.in. kuchnia włoska i żydowska. A wszystkie udało mi się kupić w promocji, więc jestem wniebowzięta.
Póki co kilka zaległych przepisów.
Makarony jadamy przynajmniej 2 razy w tygodniu. Często brak mi czasu na pracochłonne obiady, więc makaron jest idealny. Szczególnie teraz, gdy przyszła wiosna i wolę spędzać czas na dworze aniżeli w kuchni :-) Na szczęście można wyczarować wiele dobrego w czasie krótszym niż 30 minut. To danie jest bardzo wiosenne dzięki zielonemu groszkowi i orzeźwiającej mięcie. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować.


 


Składniki (na 4-6 porcji):
400 g makaronu muszelki *
10 plasterków wędzonego boczku lub pancetty **
mały pęczek świeżej mięty
150 g sera parmezan
300 g mrożonego zielonego groszku
2 czubate łyżeczki creme fraiche lub kwaśnej śmietany
1 cytryna
oliwa
sól
pieprz

* Użyłam pennette rigate (malutkie penne).
** Zastąpiłam szynką parmeńską.


Przygotowanie:
Makaron gotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokroić boczek/szynkę, posiekać miętę i zetrzeć parmezan. Na dużej patelni rozgrzać sporo oliwy, tak by przykrywała całe dno. Rozłożyć na niej boczek, posypać go pieprzem i smażyć aż się ładnie zrumieni. Dodać groszek, a po minucie śmietanę i posiekaną miętę. Makaron odcedzić zostawiając parę łyżek wody z gotowanie. Wrzucić go na patelnię, skropić sokiem z 1 cytryny i wymieszać. Kiedy zacznie bulgotać, odstawić z ognia, dodać parmezan, wymieszać i doprawić. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Gotowe!



1 komentarz:

  1. Ja z tej książki próbuję narazie "słodkie przepisy" :)
    Musi być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger