Sernik jagodowy


Jeden z moich ulubionych serników! Zdecydowanie dla miłośników jagód. Niezwykle kremowy, rozpływający się w ustach. Idealny! No i ten kolor! Zachwycający! Robiłam z mrożonych jagód, ale na pewno powtórzę nie raz w sezonie jagodowym :-) Przepis znalazłam u  Dorotus po długich poszukiwaniach idealnego jagodowego ciasta. A że kocham serniki, to zakochałam się w nim od razu! Dorotus użyła borówki amerykańskiej, ale jak sama napisała, żałuje, że nie mogła wypróbować polskiej leśnej jagody. Moim zdaniem, z borówką sernik nie byłby tak zachwycający wizualnie i brakowałoby mu tej wyrazistości w smaku.


 


Składniki:
Spód: 
150 g ciastek digestive zmielonych na piasek *
75 g masła roztopionego


Masa serowa: 
750 g tłustego zmielonego twarogu **
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód ***


Polewa:
250 ml kwaśnej śmietany ****
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


* Przeważnie zamiast ciastek digestive używam Ciastek Zbożowych firmy Krakus.
** Używam twarogu na serniki Delfiko firmy Starco o zawartości tłuszczu 24%, ale będzie też dobry ser Piątnicy (tł. 16%).
*** Mrożone jagody rozmroziłam i zmiksowałam blenderem ręcznym na puree.
**** Zrobiłam polewę z podwójnej porcji.


Przygotowanie:
Ciastka wymieszać z masłem.  Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową i masą ciasteczkową.  Schłodzić w lodówce przez conajmniej 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wszystkie składniki masy serowej miksować krótko na gładką masę, wylać na schłodzony spód, wstawić do piekarnika i piec 55 minut. UWAGA! Nie pieczemy do suchego patyczka!
Wymieszać składniki polewy. Po 55 minutach wyjąć sernik z piekarnika, wyłożyć na niego polewę i piec jeszcze 10 minut.
Sernik studzić w stopniowo otwieranym piekarniku, po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowywać również w lodówce.

11 komentarzy:

  1. Sernik o zaskakującym kolorze - a co najważniejsze - powstałym tylko przy użyciu jagód. Pięknie się prezentuje na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To cudo to musi być jakaś rozkosz podniebienia. Czy ten sernik piekłaś w kąpieli wodnej? Czy można o w ten sposób piec? Jak wpłynie to na konsystencję masy?

    Pozdrawiam
    Disaronna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten akurat piekłam wtedy bez kąpieli,ale dziś zawsze piekąc sernik ustawiam na niższej półce piekarnika formę z gorącą wodą. Jest to jak najbardziej wskazane przy pieczeniu serników i zapobiega ich pękaniu. Ten sernik jest bardzo kremowy i naprawdę bardzo pyszny! Aż narobiłam sobie ochoty i z pewnością też go upiekę w tym sezonie jagodowym. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dotyczy pytania o papier do pieczenia. Przepraszam,ale niechcący usunęłam komentarz. Można użyć papieru jak najbardziej.

      Usuń
  4. Najlepszy sernik jagodowy jaki udało mi się kiedykolwiek zjeść! Do pracy wzięłam połowę - zniknęła po chwili, gdy wróciłam do domu-też nie było nawet kawałeczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzielam Twój zachwyt,jest przepyszny!:)

      Usuń
  5. Czy ekstrakt z wanilii można czymś zastąpić? Np. cukrem waniliowym-dodając go 2x więcej niż powinno dodać się ekstraktu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii lub cukrem waniliowym jak najbardziej. Tutaj dałabym 1 opakowanie.

      Usuń
    2. Zastąpiłam podwójną porcją cukru waniliowego. Dzisiaj sernik robię już 3-ci raz. Jest wyśmienity! :)

      Usuń
  6. Aaaale cudo! Uwielbiam serniki,a ten wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger