Sernik kajmakowy


Święta święta i po świętach :-) Już się przyzwyczaiłam, że każde święta wycięte są u nas z życiorysu. Mi zawsze wypadnie jakaś zmiana w pracy a D. wtedy prawie z niej nie wychodzi :-( No cóż taki zawód. Mimo tego zawsze staram się stworzyć choć trochę świąteczny nastrój w domu, by nacieszyć się nim już po świętach. Były więc pomalowane jajka, wiosenne kwiaty i wypieki. Im nigdy nie mogę się oprzeć i piekę dla samego pieczenia, które niesamowicie mnie uspokaja. Tym razem wszystko zostawiłam sobie na sobotę. Spędziłam calutki dzień w kuchni. Wyszłam z niej zmęczona, ale bardzo zadowolona :-) A więc był sernik, mazurek, była też i babka. Tradycyjnie aczkolwiek w nowoczesnym wydaniu.
Nie lubię ciężkich i sypkich serników nafaszerowanych rodzynkami. Pamiętam, że zawsze wyskubywałam je z środka. Kocham za to serniki delikatne i kremowe. Musiał więc być właśnie taki. Do tej pory na każde święta piekłam sernik nowojorski, który jest moim numerem jeden. Jest po prostu idealny! Ale że lubię nowości w kuchni tym razem zdecydowałam się na inny, czyli sernik kajmakowy. Przepis stworzony osobiście przez Liskę . I tu wielkie ukłony w jej stronę. Sernik jest przepyszny! Nie za słodki, gdyż  kajmak znakomicie równoważy się z lekko słonym spodem. Obok nowojorskiego i jagodowego będzie jednym z moich ulubionych :-)





Składniki:

Spód:
50 g orzeszków solonych*
80 g ciastek kruchych**
30 g masła
1 łyżka cukru

Masa:
230 g masy kajmakowej/krówkowej***
50 g masła
100 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy)****
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego
1 łyżka mąki pszennej

Polewa:
170 g kajmaku
3 łyżki mleka
2 łyżeczki masła

* Użyłam solonych orzeszków ziemnych.
** Użyłam ciastek petit beurre.
*** Użyłam masy gotowej masy krówkowej firmy Bakkaland.
**** Zamieniłam na 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.



Przygotowanie:

Spód:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam spód z podwójnej porcji w tortownicy o średnicy 22 cm. Liski miała 20 cm. Składniki spodu zmielić w malakserze – orzeszki mogą być też dobrze posiekane.
Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.


Masa:
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku  i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia – gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Choć Liska tego nie sugeruje, ja swój sernik piekłam w kąpieli wodnej.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.

Polewa:
170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

3 komentarze:

  1. Też robiłam taki serniczek-wychodzi pyszny, pięknie Twój wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się,jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger