Szarlotka razowa



Uwielbiam wypieki na mące razowej! Z pewnością w dużej części dlatego, że razowy=zdrowy :-) Nie wiem jak to jest z kalorycznością, ale na pewno taka szarlotka zostanie lepiej przyswojona przez nasz organizm. Mąka razowa, miód, brązowy cukier, orzechy i jabłka – składniki mówią same za siebie! Bardzo mi smakowała ta szarlotka, choć nie pogardzę od czasu do czasu tradycyjną, wszystko zależy od nastroju :-) Niestety nie miałam szarej renety, moje jabłka puściły dużo soku przez co wyszła aż za bardzo wilgotna, więc na pewno powtórzę ją kolejnej jesieni. Pominęłam też rodzynki, bo ich nie lubię, jednak następnym razem dodam suszoną żurawinę. Przepis podaję z drobnymi zmianami za Asią z http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_razowa/przepis.html :


 


Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g schłodzonego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże lub 2 małe jajka
1/2 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki orzechów włoskich


Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mieszanki: kardamonu, gałki muszkatałowej, imbiru
2/3 szklanki rodzynek posiekanych
3-4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki płynnego miodu


Do posypania:
1/4 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder
1/2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło i cukier, posiekać nożem. Dodać jajko i posiekać nożem, następnie miód i zagarniając mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Składniki ciasta można też połączyć mieszadłem miksera na niskich obrotach.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć ta tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszać z sokiem cytryny, przyprawami i rodzynkami.
Połowę ciasta rozwałkować na placek wielkości formy. Gdyby ciasto się rwało, można po kawałku wylepić nim formę. Spód podziurkować gęsto widelcem, rozsypać na nim posiekane orzechy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć ciasto.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszać z miodem i cukrem, wyłożyć na podpieczony spód. Przykryć je drugą częścią ciasta, ponacinać je w kilku miejscach nożem , tworząc znaki X. Szarlotkę wstawić do piekarnika i piec 30 minut, następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10-15 minut.
Przed podaniem posypać mieszanką mielonego cukru z cynamonem. Można podawać na ciepło lub podgrzewać przed podaniem, ale dobrze też smakuje na zimno.

2 komentarze:

  1. przepis sciagniety, milion razy powielony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,przepis nie jest mojego autorstwa,jak blisko 99% przepisów na blogu.W nazwie bloga widnieje: pamiętnik kulinarny. I blog jest zbiorem wypróbowanych przeze mnie przepisów z gazet,książek,a także innych blogów,które chcę zapamiętać,i do których chcę wrócić.Zawsze podaję źródło przepisu,nawet jeśli mocno go modyfikuję.Zatem nie widzę nic złego w tym,że jestem kolejną osobą,która powieliła ten akurat przepis.

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger