Szybka klasyczna babka


Pierwotnie był ambitny plan zrobienia na święta szafranowych brioszek. Niestety jak to z planami bywa, nic z tego nie wyszło. Nie miałam czasu na wyrabianie i czekanie na wyrastanie ciasta. W ostatniej chwili przed świętami Asia zamieściła u siebie przepis na Babkę Last Minute :-) W domu miałam wszystkie składni, więc nie namyślałam się długo. Babka jest szybka w wykonaniu, ma klasyczny i ponadczasowy smak. Przypadła do gustu szczególnie mojemu D. co mnie bardzo ucieszyło :-) Ja swoją upiekłam z połowy składników.


 


Składniki:
120 g masła, miękkiego
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
skórka starta z 1/2 cytryny
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do formy i piec przez 50 minut do suchego patyczka. Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger