Tagliatelle z wędzonym łososiem i groszkiem


Dania z makaronu zawsze mnie ratują, gdy zależy mi na czasie i obiedzie gotowym w 30 minut. Zawsze mam w lodówce składniki, z których można można wyczarować pyszną pastę pod wieloma postaciami. Należą do nich m.in. : wędzony łosoś, śmietanka kremowa, tuńczyk w puszce, pomidory w puszce i passata pomidorowa. W kolejnych wpisach podam moje ulubione przepisy na makarony z tymi składnikami. Ten pochodzi z książki Makarony autorstwa Carli Bardi.






Składniki (na 4 porcje):
400 g makaronu tagliatelle
150 g mrożonego groszku
60 ml białego wytrawnego wina
300 ml śmietanki kremowej 30%
200 g wędzonego łososia
3 szalotki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie zblanszować przez kilka minut groszek w gotującej się wodzie. Najlepiej spróbować jaka miękkość nam pasuje. Przepłukać pod zimną wodą na sitku i odstawić. Na dużej patelni doprowadzić wino do wrzenia, wlać 250 ml śmietanki i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Do blendera włożyć połowę łososia, posiekane szalotki i resztę śmietanki, zmiksować na gładkie puree. Dodać do sosu i podgrzewać aż całość będzie gorąca. Pozostałego łososia pociąć na kawałki, dodać razem z groszkiem do sosu. Wszystko przyprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z makaronem. Podawać od razu. Można polać dodatkowo oliwą extra vergine.



5 komentarzy:

  1. :) piękne zdjęcia:) a czy można dodać groszek z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście,że można,ale moim zdaniem groszek konserwowy nie ma tej słodyczy co mrożony,a jeszcze lepiej teraz w sezonie świeży:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A białe wino? Można zastąpić czymś innym?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz pod ręką wina, najlepiej zupełnie z niego zrezygnuj.

      Usuń
  4. a ja mam wino pod reka i chetnie wyprobuje ;)
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger