Tarta limonkowa z żurawiną


Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia (9/2010). Wypróbowany, ale jak dla mnie do zmiany. Po pierwsze zmniejszyłabym ilość cukru co najmniej o 50 g. Dla mnie tarta była za słodka. Wydaje mi się, że ciasto z limonką powinno być bardziej wytrawne aniżeli słodkie. Poza tym, tak jak uwielbiam żurawinę w daniach obiadowych, tak w wypiekach chyba raczej nie bardzo. Przypomina mi wtedy za bardzo rodzynkę, której nie lubię :-) Myślę, że tarta z samą masą limonkową i ograniczoną ilością cukru byłaby boska, a w takiej postaci jest tylko przyzwoita. No, ale to kwestia gustu.






Składniki (na formę 26-28 cm):

Ciasto kruche *:
200 g mąki
40 g cukru
150 g masła
500 g suchej fasoli do obciążenia

* Zmieniłam na ciasto kruche z przepisu do Tarty z truskawkami i mascarpone z/w na ilość masła.

Ciasto kruche:
200 g mąki
2-3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa:
250 g mascarpone
sok i skórka otarta z 2 limonek
150 g cukru *
1 torebka cukru waniliowego **
2 jajka
200 ml ubitej śmietany kremówki
200 g suszonej żurawiny ***

* Zmniejszyłabym ilość cukru do 100 g.
** Dałam 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
*** Pominęłabym :-)

Dekoracja:
plasterki limonki
cukier puder


Przygotowanie:

Kruchy spód:
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 26 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć . Piec przez 15 minut. Ostudzić. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni.


Masa:
Mascarpone utrzeć z sokiem i skórką z limonek, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Delikatnie połączyć ze śmietaną. Na podpieczonym spodzie ułożyć 3/4 żurawiny, przykryć masą i piec 30 minut.
Po 30 minutach masa była bardzo płynna i w ogóle nie podrosła, więc piekłam kolejne 15 minut. Po tym czasie była ładnie wyrośnięta i jeszcze trochę płynna, ale stężała po wystudzeniu. Masa serowa jest dość sypka.
Tartę udekorować resztą żurawiny i plasterkami limonki. Posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger