Tarta z kardamonem i białą czekoladą



Nie chcę nawet myśleć o tym ile ta tarta ma kalorii! Składniki mówią same za siebie. Ale to nieważne! Naprawdę warto jej spróbować. Jest to jedno z lepszych połączeń smakowych jakich próbowałam. Nie wszystkim jednak będzie ona smakować. Tylko miłośnikom kardamonu. Ja do takich należę. Za białą czekoladą w wypiekach przepadam już mniej, ale to właśnie jej połączenie z kardamonem tak mnie urzekło. Moim zdaniem smak nie do podrobienia ani zastąpienia żadnym substytutem. Przepis znalazłam na blogu www.ginwkuchni.blogspot.com. Jedyne do czego bym się może przyczepiła to spód, który jest lekko gliniasty, a wolałabym bardziej kruchy. Myślę, że spokojnie można zastąpić go innym, przez nas już sprawdzonym.


 


Składniki:

Spód:
200 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
2 łyżki kakao
110 g drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
100 g zimnego masła
2 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)

Krem:
7 g żelatyny w płatkach *
zimna woda
ziarna z 8 owoców kardamonu **
1 płaska łyżeczka kardamonu w proszku
350 g białej czekolady
390 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:
kakao do posypania wierzchu

* Użyłam żelatyny w proszku. Nie namaczałam jej, tylko rozpuściłam w kilku łyzkach gorącej śmietanki.
** Miałam tylko kardamon mielony. Dałam 2 łyżeczki.



Przygotowanie:

Spód:
Mąki i kakao przesiać do miski, dodać sól i posiekać nożem z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. Można też wyrobić ciasto mieszadłem miksera. Uformować kulę i schować do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty o srednicy 26 cm wysmarować masłem. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim formę. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki i porządnie schłodzić. Im lepiej ciasto będzie schłodzone, tym mniej opadną nam boki przy pieczeniu.
Na ciasto wyłożyć folie aluminiową, zawijając ją na boki, obciążyć na przykład fasolą. Piec w 190 stopniach 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i papier do pieczenia, piec jeszcze 10-12 minut. Odstawić do wystudzenia w formie.


Krem:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody przez 5 minut. Ziarna kardamonu rozkruszyć na miazgę. Razem z czekoladą i kardamonem w proszku rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie zagrzać śmietankę niemalże do wrzenia, wlać do czekolady i wszystko razem dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić na parze, cały czas mieszając. Jeśli używamy żelatyny w proszku, rozpuścić ją w małej miseczce z kilkoma łyżkami gotującej się śmietanki. Dodać do masy czekoladowej, dokładnie połączyć. Krem przestudzić i wylać na wcześniej przygotowany spód. Chłodzić przynajmniej 3 godziny, a najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem oprószyć kakao.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger