Tarta z truskawkami i mascarpone


Bajeczna tarta! Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jest też niebiańsko pyszna! Idealna dla mnie, bo jestem miłośniczką tart i truskawek. Poza tym jedliśmy ją w zimny deszczowy marcowy dzień, co dało nam powiew prawdziwego lata :-) O tej porze roku oczywiście truskawki polskiej nie uraczymy, ale gdy się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Jeśli kupuję truskawki z importu, to tylko z Hiszpanii. Trafiły mi się piękne, dorodne, pachnące i słodziutkie zupełnie jak nasze polskie :-) Szerokim łukiem omijam truskawki z Maroka. Praktycznie zawsze nie pachną truskawką i są jałowe w smaku. Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_truskawkami/przepis.html .W oryginalnym przepisie truskawki wymieszane są z malinową konfiturą i słodkim cherry. Z braku składników wprowadziłam swoje modyfikacje. Przepis podaję więc ze swoimi zmianami.






Składniki:
Kruchy spód:
200 g mąki
2-3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem mascarpone:
500 g schłodzonego sera mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki schłodzonej śmietanki kremowej 30%

Truskawki:
1/2 kg truskawek
5 łyżek dżemu truskawkowego z wanilią wyrobu własnego
5 łyżek słodkiego różowego wina

Przygotowanie:
Kruchy spód:
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć **. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 – 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.


Krem mascarpone:
Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.


Truskawki:
Truskawki opłukać i oderwać szypułki, przekroić na połówki. Dżem podgrzać, wymieszać z winem, ostudzić i połączyć z truskawkami. Jeśli tartę będziemy przechowywać dłużej, najlepiej nie wykładać truskawek od razu, tylko zrobić to dopiero przed samym podaniem, np. już na talerzykach, na odkrojonych kawałkach ciasta. Zapobiegnie to namoczeniu kruchego spodu sokami.
* Ja wymieszałam tylko połowę truskawek z sosem. Resztę ułożyłam na tarcie bez namaczania.



8 komentarzy:

  1. Rewelacja, częstuję się kawałkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie bardzo wiem czym obciążyć ciasto, zwłaszcza po zdjęciu z niego papieru...nie znalazłam objaśnień do gwiazdek (chyba, że jestem ślepa) więc proszę o podpowiedź : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A faktycznie przeoczyłam te gwiazdki:) Po schłodzeniu ciasta należy je przykryć papierem do pieczenia i je obciążyć. Można kupić specjalne ceramiczne kulki przeznaczone do tego celu. Ja od lat stosuję niezawodny sposób, a mianowicie suchą fasolę:) Po prostu należy ją wysypać na papier i równomiernie rozłożyć. Obciążenie ma zapobiec opadnięciu brzegów ciasta przy wstępnym pieczeniu. Po 15 minutach pieczenia papier należy zdjąć i piec dalej 8-10 minut do zrumienienia. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. a czy blaszkę trzeba wysmarować wyłożyć czymś? czy ciasto na żywca na blachę??:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jak u innych ale u mnie ciasto zupełnie sie nie sprawdziło.Masa kremowa była zbyt mdła przez co całe ciasto straciło jakikolwiek smak.Również spód to chyba jakiś niesprawdzony przepis.Kompletna klapa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, bardzo mi przykro, że tarta nie smakowała. Przepis na spód to klasyczne maślane ciasto kruche, zawsze wychodzi, więc jest to sprawdzony przepis. To prawda, że w kremie jest mało cukru, ale jego brak równoważy słodycz truskawek i dżemu. Myślę, że to kwestia gustu, bo ja za zbyt słodkimi deserami nie przepadam. Często też zastępuję kremy maślane mascarpone z kremówką i dla mnie taki krem nie jest zbyt mdły. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger