Tureckie klopsiki z miętowym jogurtem


W oryginalnym przepisie wykorzystano jagnięcinę. Niestety w mieście, w którym mieszkam nie mam do niej dostępu, nad czym głęboko ubolewam. Nie znaczy to jednak, że nie mogę eksperymentować, zastępując nieosiągalne składniki tym, co mam pod ręką :-) Tak też zrobiłam w tym wypadku. Zastąpiłam jagnięcinę mięsem z indyka. Z pewnością mocno sponiewierało to oryginalny przepis i z tureckim ma niewiele wspólnego, ale cóż… liczy się efekt, a ten mnie bardzo zadowolił :-) Znakomita alternatywa dla zwykłych klopsików, dająca lekki powiew orientu;-) Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia ( nr 8/2010).





Składniki (na 4-6 osób):
Klopsiki:
1 mała cebula lub 1 duża szalotka
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki suszonej mięty
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki utłuczonego w moździerzu ziela angielskiego
szczypta cynamonu
500 g mielonej jagnięciny lub mięsa z indyka
1 szklanka bułki tartej
1 roztrzepane jajko
2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
1/4 szklanki uprażonych ziaren białego sezamu
1/4 szklanki czarnego sezamu (u mnie mak)

Sos jogurtowy:
2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
mała garść posiekanej świeżej mięty
sól do smaku

Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na 2 łyżeczkach oliwy. Przełożyć do miski i wymieszać z suszoną miętą, solą, zielem angielskim i cynamonem. Dodać mięso, bułkę tartą, jajko i żurawinę, zagnieść. Z masy formować nieduże klopsiki. Połowę obtoczyć w białym, połowę w czarnym sezamie. Ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Klopsiki włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni z włączoną funkcją grilla. Klopsiki piec ok. 10-15 minut, aż przestaną być różowe w środku.
W czasie pieczenia przygotować dip. Wymieszać jogurt z miętą i solą do smaku.
* Do klopsików podałam ryż jaśminowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger