Wątróbki w sosie winno-śmietanowym



Staram się przynajmniej raz w tygodniu wprowadzać wątróbkę do naszej diety. Naprawdę działa cuda z naszymi czerwonymi krwinkami! Niestety zawiera dużo cholesterolu, zatem jedzenie jej raz w tygodniu jest najbardziej optymalne. Dopiero niedawno odkryłam inne możliwości jej podania, o czym pisałam w pierwszym wpisie z nią w roli głównej. Na swoją kolej czeka jeszcze kilka ciekawych przepisów. Korzystam też z tych na inne podroby, zamieniając je na wątróbkę :-) To jest właśnie taki przepis. W oryginale użyto żołądków, dla mnie nie do przyjęcia. Danie naprawdę smaczne, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wina i słonawym smakiem dzięki kaparom. Przepis pochodzi z książeczki Smakowite potrawy z kurczaków.


 


Składniki (na 4 porcje):
700g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
2 duże ogórki konserwowe
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
125 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki kaparów
200 g kwaśnej śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
mąka do opruszania


Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić, umyć i obtoczyć w mące. Cebulę drobno posiekać, ogórki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, obsmażyć lekko wątróbkę. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dolać wino, chwilę gotować, by lekko odparowało. Wrzucić ogórki, kapary i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Wątróbkę podałam ze słonymi młodymi ziemniakami w mundurkach. Ziemniaki w garnku zalałam taką ilością osolonej wody, by tylko je zakryć. Gotowałam tak długo aż woda wyparowała, dzięki czemu ziemniaki były miękkie i pokryte solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger