Zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą



Cykoria zawsze urzeka mnie swoim wyglądem, ląduje w koszyku, a potem kończy z vinegretem jako dodatek do obiadu. Tym razem postanowiłam to zmienić i spróbować zrobić z nią coś nowego. Efekt…hmm… Napiszę tak, dla mnie zupa była zjadliwa, jednak mnie nie urzekła i o dokładkę bym nie poprosiła. Natomiast mojemu D. już smakowała. Trzeba bardzo lubić gorgonzolę, żeby  zupa ta przypadła nam do gustu albo dodać jej mniej. Przepis podaję, bo mimo wszystko jest dość ciekawy i być może znajdzie swoich zwolenników :-) Pochodzi z książki Pascala Brodnickiego Po prostu gotuj! część 2.


 


Składniki (na 4 porcje):
2 kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr *
sok z 1 cytryny
4 średnie lub 2 duże cykorie **
3 łyżki śmietany 36% ***
2 żółtka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
125 g sera gorgonzola lub innego niebieskiego sera pleśniowego
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
200 g orzechów włoskich

* Dałam 2 kostki bulionu warzywnego.
** Dałam 500 g.
*** Użyłam płynnej śmietanki 18%.


Przygotowanie:
Cykorię pokroić w paseczki. Trzeba ją kroić od góry, dolną część odciąć i wyrzucić, gdyż jest bardzo gorzka. Zagotować litr wody, włożyć kostki bulionowe, gotować minutę, mieszając. Wlać sok z cytryny, dodać cykorię i wymieszać. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu 30 minut. W jednej miseczce wymieszać żółtka ze śmietaną, w drugiej mąkę ziemniaczaną z 2 chochlami bulionu. Zupę zmiksować, ponownie zagotować. Stale mieszając kolejno dodawać: żółtka ze śmietaną, pokrojoną gorgonzolę oraz mąkę ziemniaczaną. Przyprawić bazylią, gałką muszkatołową i pieprzem. Orzechy zrumienić na patelni, utłuc w moździerzu. Zupę nalać do miseczek, przed podaniem posypać orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger