Indyjska sałatka z marchewką i wieprzowiną


Od pewnego czasu eksperymentuję z orientalnymi daniami. Uwielbiam je za bogactwo smaków i aromatów. To niesamowite ile mogą zdziałać przyprawy i jak bardzo odmienić klasyczny obiad. Ta sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Znakomite połączenie lekko pikantnego mięsa z orzeźwiającą chrupką marchewką. Problemem okazał się u mnie zakup garam masala, więc zrobiłam ją sama. Przepis znalazłam na jakimś forum Onetu. Bardzo prosty. Z podanych proporcji wyszedł mi pokaźny słoiczek przyprawy. Przepis na sałatkę pochodzi z książki Jamie Oliver w domu.


 
 Składniki (na 4 porcje):
600g grubo mielonej jagnięciny (użyłam wieprzowiny)
2 łyżeczki garam masala*
sól morska
500g marchwi, obranej
1 łyżka nasion sezamu
listki oberwane z małego pęczka kolendry (pominęłam)
listki oberwane z małego pęczka mięty


Dressing:
1 łyżeczka nasion kminku
3 szalotki lub 1 mała czerwona cebula
skórka i sok z 1 cytryny
1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
oliwa extra vergine


Garam masala:
6 łyżek pieprzu czarnego
6 łyżek cumin/kmin/ ( z braku może być kminek)
2 łyżki cynamonu
1,5 łyżki goździków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2,5 łyżki kardamonu
6 łyżek kolendry ( nasiona)
2 łyżki liści laurowych

 Wszystkie przyprawy zmielone. Zmieszane przyprawy podgrzewać przez 30 sekund na suchej patelni na dużym ogniu mieszając, wsypać do szczelnego słoika . Używać w miarę potrzeb.





Przygotowanie:
Mięso smażyć na dużej rozgrzanej patelni, aż wytopi się z niego cały tłuszcz. Dodać garam masala, solidną szczyptę soli i wymieszać. Smażyć do czasu aż mięso się ładnie przyrumieni.
Obieraczką do warzyw pociąć marchewkę w cienkie plastry.
Rozgrzać małą patelnie, wsypać na nią kminek i prażyć przez 30 sekund. Utłuc je w moździerzu. Na tej samej patelni zrumienić sezam i odłożyć.
Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki lub zetrzeć na tarce.
Przygotować dressing. Wlać do miski sok z cytryny, dodać skórkę, cebulę, imbir, utłuczony kminek i szczyptę soli. Wymieszać wszystko dodając ok. 5 łyżek oliwy. Dressingiem polać marchewkę, dodać zioła i wymieszać wszystko palcami.
Na talerze nakładać porcję mięsa, a na nie sałatkę. Posypać uprażonym sezamem. Potrawę najlepiej podawać z chlebkiem naan i jogurtem naturalnym. Ja całość podałam na ryżu.


1 komentarz:

  1. Smakuje tak, jak wyglada. Ja jednak wprowadzilam malutka modyfikacje - haram masala zawsze dodaje domowej roboty, polecam np wg tego przepisu www.dotykindii.pl/garam_masala.html

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger