Muffiny razowe z bananami i żurawiną



Po świątecznym obżarstwie i słodkich wypiekach postawiłam tym razem na coś lżejszego. Zamiast białej mąki - razowa, zamiast cukru - miód i zamiast masła - oliwa. Efekt mnie zachwycił! Najlepsze muffinki jakie ostatnio jadłam. Bardzo pożywne, niezbyt słodkie i  zdrowe! Przepis znalazłam na stronie www.anjasfood4thought.com . Anja podaje mnóstwo przepisów na zdrowe muffiny, granole i batoniki piknikowe. Już wiem, że skorzystam z nich niebawem. Mam zamiar zrobić kilka rodzajów batoników na zbliżający się wielkimi krokami majowy rejs :-) Ale o tym później.





Składniki (na 8 sztuk):
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki drobno posiekanych migdałów (całych)
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki suszonej żurawiny (u Anji rodzynki)
1/2 szklanki puree z bananów (2 średnie banany)
1 jajko
3 łyżki oliwy
1,5 łyżki miodu (u Anji melasa)
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki grubo posiekanych migdałów do posypania 

     
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, mąkę, posiekane migdały, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i żurawinę. W drugiej misce wszystkie mokre składniki: puree bananowe, jajko,oliwę, miód i jogurt. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Napełnić papilotki do 3/4 wysokości, posypać migdałami i piec 20 minut.




*


Muffinki zabraliśmy jak zwykle na wycieczkę rowerową. Tym razem była to ciężka wyprawa cały czas pod wiatr. Zmęczyliśmy się bardzo, ale było warto. Po pierwsze muffiny spisały się zawodowo dodając sił. Po drugie widok tak wspaniałej łódeczki u celu jazdy rekompensuje wszelkie bóle. Jest taka słodka!



8 komentarzy:

  1. wyglądają obłędnie! A wszystkie razowe muffiny są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepiej użyć mąki żytniej czy pszennej razowej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam pszennej razowej,już poprawiam:)

      Usuń
  3. a uważasz, że mogłabym użyć żytniej razowej, czy nie pasowałaby ona do tych muffinek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że możesz użyć żytniej.

      Usuń
    2. ok, dziękuję :)

      Usuń
  4. Właśnie dziś upiekłam :) Wyszły pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger