Muffiny razowe z marchewką i suszonymi śliwkami


To póki co ostatnie wycieczkowe muffiny. Z ciężkim bólem serca muszę stwierdzić, że jednak co za dużo to niezdrowo :-) Częstotliwość ich pieczenia spowodowała, że chwilowo mam ich dość. Zatem zarządzam muffinkową przerwę! Trzeba za czymś zatęsknić, by bardziej to docenić. Na blogu nie będą ostatnie. Mam jeszcze jeden bardzo, ale to bardzo zaległy przepis do wrzucenia. Te muffiny są jeszcze zdrowsze niż poprzednie, gdyż w ogóle ich nie słodzimy. Jedyną słodycz dają tu suszone owoce i cytrynowy lukier. Oczywiście spragnieni większych słodkości mogą dodać do nich np. ok.2 łyżek miodu. Mi jednak bardzo smakowały bez niego, aż za bardzo:-) Jest to kolejny przepis zaczerpnięty od Anji .


 


Składniki (na 6 sztuk):
1 szklanka mąki razowej
2 łyżki siemienia lnianego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 szklanki suszonych daktyli (u mnie śliwki), pokrojonych
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka startej marchewki (1 duża)
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu

    Na lukier:
    1 łyżka soku z cytryny
    1/4 szklanki cukru pudru



      Przygotowanie:
      Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W jednej misce wymieszać: mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce: jajko, oliwę, ekstrakt waniliowy, jogurt i owoce. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać. Na końcu wmieszać do ciasta marchewkę, słonecznik i sezam. Napełnić papilotki do 2/3 wysokości i piec 20-25 minut. Ostudzone muffiny polać lukrem.


      4 komentarze:

      1. marchewka z suszoną śliwką? Muszę wypróbować szybciutko! :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Świetnie wyglądają, na pewno są pyszne :D

        OdpowiedzUsuń
      3. Zapowiadają się świetnie :)
        Widzę nawet, już nie na pierwszym zdjęciu, że masz z tego samego źródła papilotki :)

        OdpowiedzUsuń
      4. superowe !! dzięki :-))

        OdpowiedzUsuń

      Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger