Łosoś teriyaki


To kolejny pomysł na obiad w orientalnym wydaniu. Dość popularny łosoś w marynacie teriyaki + makaron na ostro. Dla wzmocnienia azjatyckiego efektu podałam małe kolby kukurydzy. Przepysznie! Przepis na łososia cytuję za Asią . Niestety z przyczyn czysto technicznych musiałam obyć się bez grilla, więc rybę piekłam w piekarniku pod rozgrzanym grillem. Kłóci się to z japońską sztuką, ale smakuje dobrze. Pomysł na makaron pochodzi z magazynu Kuchnia (3/2010).


 


Składniki (na 4 porcje):
4 filety z łososia, każdy po około 200 g
2 łyżeczki oleju sezamowego
4 łyżeczki  ziaren sezamu

    Marynata:
    1/2 szklanki gotowej marynaty/sosu teriyaki
    sok z 1/2 limonki
    3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu lub 4 łyżeczki cukru
    1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
    1 łyżeczka świeżo startego imbiru
    ok.1 łyżeczki posiekanej papryczki chilli

      Makaron:
      4 łyżki oliwy
      3 ząbki czosnku
      1/2 czerwonej papryczki chilli
      1 łyżeczka startego imbiru
      5 łyżek śmietanki 30%
      sól
      350 g tagliatelle lub fettucine
      1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

        Przygotowanie:
        Łosoś:
        Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.. W większej misce wymieszać marynatę, sok z limonki, syrop klonowy (miód lub cukier), czosnek, imbir i chilli. Włożyć łososia i dokładnie wysmarować go marynatą. Odstawić na 1/2 - 1 godzinę w chłodne miejsce, niekoniecznie do lodówki.
        Łososia wyjąć z marynaty i dokładnie odsączyć. Jeśli był w lodówce, przed grillowaniem najlepiej doprowadzić go do temperatury pokojowej. Marynatę wlać do rondelka i gotować przez około 10 - 15 minut, aż zgęstnieje. Powstały sos teriyaki przecedzić przez sitko, a następnie wymieszać z olejem sezamowym. Na suchej patelni, na wolnym ogniu zrumienić ziarna sezamu.
        Łososia ułożyć skórką do dołu na średnio rozgrzanym grillu i grillować przez około 4 - 5 minuty, aż mięso będzie wysmażone do 1/3 wysokości filetu, a skórka będzie chrupiąca. Następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2 - 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone do połowy wysokości filetu, ale ciągle będzie wilgotne i miękkie w środku (sprawdzić wbijając widelec w środek, mięso powinno być jasno różowe i dzielić się na cząstki, nie powinno być suche).
        Łososia polać ciepłym sosem teriyaki i posypać sezamem. 


        Makaron:
        Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić posiekany czosnek, chilli i imbir. Chwilę smażyć i dodać śmietankę i doprawić solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z gorącym makaronem. Wyłożyć na talerze i posypać skórką cytrynową.



        Brak komentarzy:

        Prześlij komentarz

        Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger