Łosoś z salsą romesco


Przepis na tą pyszną salsę pochodzi z książki Kuchnia hiszpańska i portugalska. Była dodatkiem do kebabów z żabnicy. Niestety nie miałam ryby nadającej się na kebaby. Podałam więc sos do pieczonego łososia, którego uwielbiam za smak, kolor i  delikatność. Salsa ma  konsystencję dipu i będzie pasowała zarówno do innych ryb, mięsa jak i przystawek. Bardzo ostra dzięki czosnkowi i chilli, przy tym niezwykle aromatyczna z wyraźnie wyczuwalnym smakiem pieczonej papryki.Polecam!


 



 Składniki:

Łosoś (na 2 osoby):
2 filety łososia po 150-200g każdy
oliwa extra vergine
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz

 Salsa (na 150ml):
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka bułki tartej zrumienionej na suchej patelni
1 łyżka płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni
1 czerwona papryka*
1 duży pomidor obrany i pozbawiony gniazda nasiennego
1/2 świeżej papryczki chilli
2 łyżki czerwonego octu winnego
75 ml oliwy extra vergine

* Paprykę piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 200 stopniach, aż skórka sczernieje. Zawinąć w foliowy woreczek na 10 minut, po czym zdjąć skórkę i oczyścić paprykę z pestek.



Przygotowanie:

Łosoś:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i skropić oliwą. Piec 10-12 minut w zależności od wielkości filetów. 


Salsa:
Do blendera wrzucić zmiażdżony czosnek, sól, bułkę tartą oraz migdały. Zmiksować wszystko na  pastę. Dodać pomidora, paprykę, chilli i ocet, znów zmiksować.W trakcie wlewać cienką strużką oliwę.


Podanie:
Łososia podać z ryżem i salsą. Pozostałą salsę można przechowywać przez kilka dni w lodówce pod cienką warstwą oliwy, tak jak przy pesto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger