Penne z surową cukinią i miętą

Przez ostatni tydzień za oknem panowało prawdziwe lato! W takie dni ciężko o apetyt na ciężkie obiady. Ten makaron jest na nie idealny. Lekki i orzeźwiający!Uwielbiam takie genialne w swej prostocie dania. Mało składników, ale za to jakich. Cukina, mięta, cytryna i dobra oliwa extra vergine = zestaw idealny. Polecam również jako samodzielną sałatkę bez makaronu jako dodatek do ryb lub lekkich mięs. Przepis jak zwykle z książki Makarony :-)


 

Składniki (na 4 porcje):
6 małych cukinii
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
90 ml oliwy extra vergine
mały pęczek świeżej mięty
500 g penne
125 g startego sera pecorino lub parmezanu



Przygotowanie:
Cukinię pociąć obieraczką do warzyw na cienkie plastry. Dodać sok z cytryny, oliwę i listki mięty, doprawić solą i pieprzem. Zamieszać i odstawić na 20-30 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzony makaron wymieszać z cukinią i podawać z serem. Ja dodatkowo dodałam garść uprażonych orzechów włoskich.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger