Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem


Uwielbiam to połączenie smaków: słony wędzony łosoś, koperek, chrzan i cytryna. Z młodymi ziemniaczkami to zestaw idealny. Prosty i lekki obiad nie wymagający od nas większego zaangażowania. Przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie ziemniaków. Od siebie dodałam zrumienione orzechy włoskie, co chyba nie było najlepszym pomysłem. Nieco zaburzyły mi wiejski charakter tego dania, choć smakowo pasowały. Przepis z książki Jamie Oliver w domu.







Składniki (na 4 porcje):
600 g młodych ziemniaków
sól morska
pieprz
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka octu z czerwonego wina
oliwa z pierwszego tłoczenia
2 łyżki kaparów
1 kawałek świeżego korzenia chrzanu (3cm) lub chrzan ze słoiczka do smaku
150 ml kwaśnej śmietany
1 mały pęczek koperku grubo posiekany
400 g plastrów wędzonego łososia


Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
Do dużej miski wrzucić skórkę z cytryny, wlać połowę soku i dodać ocet. Wlać do miski 3 razy tyle oliwy co octu i dodać kapary. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowane gorące ziemniaki, delikatnie przemieszać,by równomiernie pokryły się dressingiem. 
Świeży chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach prosto do miseczki. Ja dałam chrzan ze słoiczka, ok. 2 łyżeczek. Wymieszać ze śmietaną, resztą soku z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. 
Lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z większością koperku. Na talerzach rozłożyć plastry łososia.Na wierzchu ułożyć ziemniaki, polać sosem chrzanowym, skropić oliwą z pierwszego tłoczenia i posypać resztą koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger