Spaghetti di scammaro


Jest to tradycyjne danie wielkopiątkowe w Campanii. Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari Znane i nieznane dania kuchni włoskiej. Prosty i szybki makaron, który zaskakuje słodko-słonym smakiem


 


Składniki (dla 4 osób):
400 g spaghetti
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kaparów
2 fileciki anchovies
1 łyżka rodzynek lub żurawiny
100 g czarnych oliwek
1 łyżka orzeszków piniowych lub posiekanych włoskich
1/2 szklanki oliwy
4 łyżki bułki tartej
garść posiekanej natki pietruszki
sól 
pieprz


Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple. Anchovies, kapary i oliwki posiekać. Czosnek zmiażdżyć i zeszklić na oliwie, dodać anchovies i ucierać drewnianą łyżką aż powstanie jednolita kremowa pasta. Dodać kapary, oliwki i rodzynki lub żurawinę oraz orzechy. Doprawić do smaku i smażyć 2-3 minuty. Wrzucić bułkę tartą, mieszając smażyć aż się przyrumieni. Wymieszać z makaronem, podgrzewać chwilę wszystko razem na małym ogniu. Na koniec wmieszać zieleninę i od razu podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger