Zupa pomidorowa z mozarellą


Raczej zawsze mam w lodówce pomidory w puszce i passatę pomidorową. Taka zupa ratuje mnie zawsze kiedy kompletnie nie mam pomysłu na obiad i nawet nie chce mi się go szukać :-) Wystarczy wlać wszystko do garnka, chwilę gotować i zmiksować. Wybornie smakuje z bagietką posmarowaną pesto z bazylii i nigdy się nie nudzi. Polecam pomidory i passatę marki Cirio i domowe pesto .


 



Składniki (na 3 porcje):
400 g pomidorów w puszce
400 ml passaty pomidorowej
200 ml wody
1/2 cebuli
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 szklanki listków bazylii
1 łyżeczka cukru
sól 
pieprz
oliwa
1 kulka mozarelli (125g) lub mini mozarellki
śmietanka 30%



Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na 1 łyżce oliwy. Dodać pomidory, passatę, wodę, bazylię i oregano. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować ok.25 minut na małym ogniu. Zupę zmiksować blenderem ręcznym. Na każdym talerzu ułożyć po kilka kawałków mozarelli, zalać zupą i polać śmietanką. Podawać z grzankami bądź bagietką z bazyliowym pesto.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupę pomidorową. Masz rację, nigdy się nie nudzi, zwłaszcza, że można eksperymentować z dodatkami.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger