Ciasto waniliowo-kardamonowe z truskawkami


Od dłuższego czasu "chodziło za mną" klasyczne ciasto ucierane z truskawkami. Skorzystałam ze sprawdzonego już kilkakrotnie przepisu Asi . Ciasto zawsze się udaje i jest przepyszne. Tym razem jednak postanowiłam je nieco wzbogacić. Dodałam do niego ziarenka z laski wanilii i mielony kardamon. Dałam tylko 1 łyżeczkę kardamonu, więc jego smak nie dominował, ale następnym razem spróbuję z dwoma. Użyłam 600 g odszczypułkowanych truskawek, ale tak jak pisze Asia ciasto udźwignie nawet kilogram owoców. Ja użyłam mniej ze względu na rozmiar formy. Jeśli chcecie dać ich więcej koniecznie użyjcie większej formy. Moja tortownica o średnicy 24 cm ledwo dała radę ;-)


 


Składniki (na formę o średnicy 24 cm):
600 g odszczypułkowanych truskawek
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego kardamonu
ziarenka z 1 laski wanilii

Kruszonka:
75 g zimnego masła
75 g cukru
150 g mąki


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając jego końce na zewnątrz.
Przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć palcami z cukrem i mąką. Gotową kruszonkę schować do lodówki.
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę przez conajmniej 8 minut. Dodać ziarenka z wanilii. Następnie dodawać po 1 jajku w 3-minutowych odstępach stale miksując. Na koniec zmiksować z mąką pszesianą z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć z grubsza pokrojone truskawki i posypać kruszonką. Piec 70-90 minut, sprawdzając stopień upieczenia po godzinie.


5 komentarzy:

  1. Kardamon i truskawki łączyłam już wiele razy i wiem jak to świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ciacho :) takie jak lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z dodatkiem kardamonu, są takie aromatyczne mmmniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest interesujące same w sobie, ale to zdjęcie...piękne:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger