Ciasto z czereśniami


Pierwszy raz spotkałam się z ciastem, które zagniata się jak kruche,a po upieczeniu wygląda i smakuje jak ucierane :-) Dzięki temu błyskawicznie się je przygotowuje. Spód jest puszysty i nie za suchy za sprawą twarogu. Słodkie czereśnie i polewa znakomicie do niego pasują. Przepis znalazłam w magazynie Kuchnia (nr 6/2006). Zmniejszyłam tradycyjnie ilość cukru. Nie zmniejszyłam natomiast ilości owoców i to był błąd. Na środku po upieczeniu ciasto trochę opadło pod naporem czereśni,  nie wpłynęło to niekorzystnie na smak, jednak następnym razem dam ich mniej przynajmniej o 200 g. Polecam to ciasto w sezonie owocowym nie tylko z czereśniami :-)


 


Składniki (na formę o średnicy 24 cm):
Ciasto:
200 g tłustego niezmielonego twarogu
5 łyżek oleju
100 g cukru
1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 łyżek mleka
1 jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg czereśni (radze użyć 800 g przed wydrylowaniem)

Polewa:
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
3 jajka
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dokładnie wymieszać pokruszony twaróg, olej, cukier, wanilię, mleko i jajka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić jej spód ciastem.
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Ułożyć je na cieście. Składniki polewy dokładnie wymieszać i polać nią czereśnie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 60-70 minut. Ostudzić. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.

14 komentarzy:

  1. Pysznie tutaj na Twoim blogu :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis na zapieczenie owoców.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada niesamowicie! Tez jeszcze nie widzialam takiego ciasta, ale zakochalam sie w nim momentalnie i na pewno zrobie. Masz racje, inne owoce pewnie tez sie w nim sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis ....a ciasto wygląda rewelacyjnie:) ja bym nie zmniejszała ilosci owoców w swoim ....bo lubię takie pozatapiane kulki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam czereśnie, a nic jeszcze w tym roku z nimi nie piekłam... Chyba to ciasto pójdzie na pierwszy ogień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne!
    poproszę solidny kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusi wygladem!:)
    I ja tez poprosze kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy z wisniami ciasto bedzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
  9. Będzie z pewnością mniej słodko,ale na pewno równie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. super to ciasto.Przepis bardzo mi sie podoba .Juz mama w ulubionych i nidlugo napewno zrobie.Nie bobiecuje ze cos tam nie dowymyslam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam to ciasto ale niestety nie powaliło mnie na kolana. Najlepiej niestety wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda,smak to rzecz gustu. Pozdrawiam!:)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger