Dżem rabarbarowo-truskawkowy


Przepis spóźniony, bo sezon na rabarbar się skończył. Ale jeśli ktoś jeszcze jakimś cudem go kupi, albo ma jeszcze zapas w lodówce i nie wie jak go spożytkować, to polecam ten dżemik. Słodko-kwaśne połączenie truskawek i rabarbaru będzie idealne do kruchych ciast zimą :-) Przygotowywanie dżemu bez cukru żelującego warto wpleść między inne zajęcia w kuchni. Wtedy nie odczujemy tak uciążliwie doglądania dżemu przez kilka godzin :-) Słoiki wyparzam w piekarniku nagrzanym do ok.150 stopni przez kilkanaście minut. Jeszcze gorące napełniam dżemem. Jeszcze nie zdarzyło mi się, by choć jeden słoik pękł w piekarniku.


 


Składniki (na 3 słoiczki o pojemności 250ml):
1 kg obranego i pokrojonego rabarbaru
1/2 kg odszczypułkowanych truskawek
2 szklanki cukru
sok z połowy cytryny


Przygotowanie:
Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier włożyć do dużego garnka z grubym dnem. Smażyć dżem ok.3 godziny do gęstej konsystencji, mieszając co jakiś czas. Gorącym dżemem napełnić do pełna wyparzone słoiki, zakręcić i postawić na kilka minut do góry dnem. Następnie zostawić do wystygnięcia w normalnej pozycji. 


4 komentarze:

  1. taki pyszny dzemik to prawdziwy skarb:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam bardzo podobny dżem :) też mi wyszedł taki intensywny kolor

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny! Dżemy ze sklepu się nie umywają.

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne słoiczki.
    z wspaniałym dżemem. takie małe, magiczne.
    urocze!
    a dżem... po prostu niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger