Indyjskie placki, bardzo pikantne


Indyjskie placki z gotowanych ziemniaków, z groszkiem i orientalnymi przyprawami. Bardzo smaczne i bardzo pikantne. Przepis znalazłam tutaj i podaję go z moimi zmianami. Oryginalny był dla mnie zbyt pikantny :-) Do placków podałam pokruszony ser feta i kawałki cytryny do skropienia. Dobrze będą  też smakować z kwaśną śmietaną wymieszaną z sokiem z cytryny lub limonki.


 


Składniki (na ok. 15 placków):
3 duże ugotowane i utłuczone ziemniaki
1 szklanka mrożonego groszku
1/2 dużej cebuli posiekanej
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka świeżo startego imbiru
garść posiekanej pietruszki lub kolendry
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki mąki

Do podania:
pokruszony ser feta
kawałki cytryny do skropienia


Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mokrymi dłońmi formować małe placuszki. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dodatkami.

7 komentarzy:

  1. bardzo pikante i do tego mega śliczne, az chce sie sprobowac! mila alternatywa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, warty spróbowania! Apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem u Ciebie po raz pierwszy i widzę taki ciekawy przepis na dzień dobry :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. coś czuję, że by mi smakowały, lubię takie pikantne jedzenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne te placuszki i pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie podane!
    och, rzeczywiście, pikantne że hoho...
    ale zarazem takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger