Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym


Kolejna propozycja zupy marchewkowej. Tym razem z mlekiem kokosowym, imbirem i trawą cytrynową. Zupa jest bardzo bardzo gęsta. Ja właśnie takie uwielbiam, ale wystarczy dodać więcej wody, aby otrzymać lżejszy i mniej wyrazisty krem. W takiej wersji będzie idealna do podania na prystawkę w małych kubeczkach. Polecam! Przepis z magazynu Kuchnia (nr 11/2010).


 


Składniki (dla 4 osób):
2-3 duże marchewki (500-600 g)
1 por (biała część)
1/2 korzenia selera (100 g )
2 łodygi trawy cytrynowej
kawałek imbiru wielkości kciuka
oliwa
500 ml mleka kokosowego
500 ml wody
pęczek posiekanej kolendry (opcjonalnie)
sól
pieprz


Przygotowanie:
Warzywa, trawę cytrynową i imbir obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy i podsmażyć na niej lekko warzywa przez ok.3 minuty. Do garnka wlać 500 ml wody, gotować ok.25 minut.  Następnie całość zmiksować na gładki krem, dolewając mleko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kolendrą (opcjonalnie).


3 komentarze:

  1. To chyba telepatia, bo ja przed chwilą wrzuciłam notkę z kremem z bobu oraz z marchewkowym i imbirem. Wersja z mlekiem kokosowym też mi się podoba, więc spróbuję następnym razem - Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No chyba tak:) Ja na dniach też planuję zupkę z bobu:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger