Kruche ciasto z rabarbarem


 Moje ulubione pory roku, to wiosna i początek jesieni. Za latem nie przepadam z kilku powodów: nie znoszę upałów, nie lubię wylegiwać się na plaży,choć jest w zasięgu ręki, z przerażeniem oglądam jak moje małe miasto w szczycie sezonu zamienia się w metropolię pełną ludzi, poza tym lipiec i sierpień to dla nas nawał pracy. No cóż, takie są uroki mieszkania w nadmorskiej miejscowości. Mimo tych wszystkich mankamentów, jednak i tak z wytęsknieniem czekam na lato :-) A to za sprawą sezonowych owoców! Uwielbiam łazić po warzywnych straganach i cieszyć oczy widokiem rozkosznie wyglądających truskawek, czereśni, moreli, itp. Letnie wypieki są dla mnie wynagrodzeniem za ciężką pracę i brak czasu dla nas. Kiedy mam tylko chwilkę piekę jakieś ciasto lub wekuję słoiki z dżemami. W tym roku jeden już powstał :-) A kiedy mamy jeszcze dłuższą chwilę, pakujemy ciasto do pudełka i ruszamy na rowerach w miejsca, gdzie nie spotkamy turystów, gdzie odpoczywamy i w tym jednym momencie kocham lato całym sercem! ;-)
Dziś przedstawiam absolutnie najlepsze kruche ciasto jakie jadłam. Mistrzostwo świata w wykonaniu Asi . Idealnie kruche, delikatnie maślane, niezbyt słodkie, ale i niekwaśne. Przepis wart wypróbowania!


 


Składniki (forma 20x30cm):
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko

Nadzienie:
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
100 g suszonych daktyli

Kruszonka:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
125 g schłodzonego masła


Przygotowanie:

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger