Kurczak w panierce z pestek słonecznika


Uwielbiam pestki słonecznika w potrawach. Po podgrzaniu stają się niezwykle chrupkie i dopiero wtedy wydobywają swój głęboki smak. Pierś kurczaka w panierce z niego jest przepyszna. Soczysta w środku, chrupiąca na zewnątrz. Do tego pyszna orzeźwiająca sałatka ze świeżego szpinaku i sałaty lodowej w imbirowym sosie oraz młode ziemniaczki z wody. Idealny obiad - lekki i wiosenny :-) Przepis na sałatkę pochodzi z magazynu Kuchnia (nr 8/2007).


 


Składniki (dla 2 osób):
Kurczak:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
sos sojowy
pieprz
1 jajko
1 szklanka pestek słonecznika 

Sałatka:
kilka liści sałaty lodowej
50 g świeżego szpinaku
1 pomidor
1 malutki ząbek czosnku 
1/2 łyżeczki startego imbiru
sól
pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeża mięta


Przygotowanie:
Filety lekko rozbić, skropić sosem sojowym, oprószyć pieprzem i odstawić na ok.30 minut. W międzyczasie ugotować ziemniaki i przygotować sałatkę. Sałatę i szpinak umyć, osuszyć. Włożyć do dużej miski. Pomidora pokroić na ćwiartki, dodać do sałatki. Wymieszać roztarty czosnek, imbir, oliwę i ocet balsamiczny. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę i posypać listkami mięty.
Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Filety z kurczaka zanurzać w rozkłóconym jajku, a następnie w pestkach słonecznika, dokładnie je dociskając. Smażyć piersi po ok.2-3 minuty z każdej strony, do momentu aż pestki ładnie się przyrumienią, a kurczak będzie ugotowany i soczysty. Podawać z ziemniakami i sałatką.

9 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na panierkę, takiego kurczaka jeszcze nie jadłam ale bardzo chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam kurczaka w panierce sezamowej, ale ten z pestkami słonecznika musi być przepyszny! Przypieczony słonecznik jest bardzo aromatyczny, miałaś pyszny obiad :) Na pewno też taki sobie kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ciekawa panierka! i salatka taka pyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. ta panierka jest fenomenalna!
    muszę, muszę zrobic takiego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny jest taki kurczak :) Robiłam jakiś czas temu pieczonego w panierce miodowo-słonecznikowej - szczerze polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawa panierka, musze kiedys wyprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obiad naprawdę idealny :) Będę musiała spapugować ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger