Muffinki z rabarbarem i orzechami


Ostatni załegły wpis z rabarbarem. Przepyszne muffinki! Nie za słodkie, nie  za kwaśne, chrupiące dzięki orzechom, a jeszcze bardziej dzięki posypce cukrzano-cynamonowej. Idealny przepis na wykorzystanie resztek rabarbaru. Przepis z bloga Doroty , lekko zmodyfikowany.


 


Składniki (na 18 sztuk):
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki
ok. 200 g obranego i pokrojonego rabarbaru
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki otrębów pszennych

Do posypania:
2 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. W jednej misce połączyć: olej, jajko,wanilię i maślankę. W drugiej misce wymieszać: mąkę, cukier, orzechy, sodę, proszek do pieczenia i otręby. Wymieszać suche składniki z mokrymi tylko do połączenia się. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar. Napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Każdą babeczkę posypać mieszaniną cukru i cynamonu. Piec 30 minut. Studzić na kratce.

4 komentarze:

  1. Muffinki przesliczne, zaloze sie, ze takze pyszne. Ale najbardziej podobaja mi sie te ukwiecone papilotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość do kolorowych papilotek:) Mam w domu taki zapas,że mogłabym nie kupować ich przez najbliższy rok,ale pewnie nie wytrwam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, do wypróbowania zapisuję, a zdjęcie kwiatów przepiękne!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger