Pavlova z kremem mascarpone, truskawkami i czekoladą


Niebiański deser na letnie popołudnie! Miałam ochotę na coś lekkiego, słodkiego i pełnego lata. Tak powstała ta pavlova. Chrupiąca z zewnątrz, ciągnąca się w środku beza, pyszny krem z mascarpone i bitej śmietany, soczyste i słodkie truskawki, sos czekoladowy oraz zwieńczająca całość orzeźwiająca mięta dały połączenie idealne! Przepysznie. Ciężko poprzestać na jednym kawałku i dobrze, bo bezę najlepiej zjeść jak najszybciej. Deser nie jest dobry do dłuższego przechowywania, ale zdziwiłabym się, gdybyście nie zjedli jej od razu ;-)


 


Składniki (na 8 porcji):
Beza:
4 białka
200 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:
250 g mascarpone
1/2 szklanki bardzo zimnej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sos czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki 30%

Ponadto:
400 g truskawek
listki świeżej mięty


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Białka ubić na puszystą pianę na dużych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po 2 łyżki cukru pudru. Miksować aż  piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko zmiksować. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia. Narysować na nim okrąg i rozsmarować na nim pianę (moja była dość wysoka-ok.4 cm przed pieczeniem). Piec 1-1,5 godziny. 
W międzyczasie przygotować krem. Mascarpone wymieszać z wanilią i cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z mascarpone. 
Przygotować sos czekoladowy: czekoladę podgrzać ze śmietanką w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Wystudzoną bezę delikatnie przełożyć na paterę. Wyłożyć na nią krem, na wierzchu ułożyć umyte i odszczypułkowane truskawki, polać sosem czekoladowym i udekorować listkami mięty. Od razu podawać. Smacznego!  

17 komentarzy:

  1. czarujące zdjęcia!
    o rany, piekne.

    a ta Pavlova... no, po prostu
    pokusa nie do odparcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. pavlova ...to rzeczywiscie niebiański deser:) a u Ciebie wyglada tak pięknie, że miałoby sie ochotę rozbić monitor, zeby go wyciągnąć:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniala!!! piekne zdjecia i pyszne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda ślicznie, a smakować musi równie wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka piękna pavlova to zdecydowanie coś dla nas!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam, wyszło cudnie, wszyscy byli zachwyceni, dziś robię teściowej na urodzinki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!Cieszę się bardzo:)Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Nie miałam mąki ziemniaczanej więc użyłam kukurydzianej. Trzymajcie kciuki! Mam nadzieję, że będzie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna wyjść:) Daj znać jak smakowało. Też za mną ostatnio pavlova chodzi i chyba zrobię tym razem z czereśniami:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Witaj! Zamierzam zrobić tort bezowy z Twojego przepisu, więc potrzebuje dwóch krążków bezowych W kilku innych zauważyłam, że jest zwyczaj, że dolny blat odwraca się do góry nogami. Czy próbowałaś kiedyś przygotować ciasto w ten sposób? I jeszcze jedno, czy z ilości białek podanych w Twoim przepisie przygotuje 2 niższe krążki? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej:)powiem Ci szczerze,że nie robiłam jeszcze tortu bezowego,ale czytałam wiele przepisów i faktycznie podają w nich,by przewrócić dolny blat. Z podanej ilości białek spokojnie wyjdą Ci 2 blaty,ale trochę mniejszej średnicy. Możesz też użyć spokojnie 5 białek. Bardzo mi miło,że zwróciłaś się do mnie o radę,ale nie do końca czuję się kompetentna,by jej udzielać. Uważam pieczenie bez za trudną sztukę i wiele się muszę jeszcze nauczyć w tym temacie. Jak widać na zdjęciu moja pavlova nie jest idealna i dziś nie jestem z niej zadowolona. Jednak ćwiczenie czyni mistrza, także próbuj, i ja będę próbowała dalej:)

      Usuń
  10. Ależ Twoja Pavlva prezentuje sie przeslicznie! To m.in dlatego właśnie do Ciebie zwróciłam sie o porade.Bo ktoś, komu wyszła taka cudna beza, na pewno potrafi je piec! Zastanawiam się, czy blat dolny powinien być z bokami wyższymi, aby w środku było miejsce na krem, czy raczej płaski, aby łatwiej go było przykryc i krem był widoczny? Tylko wtedy kremu trzeba dać mniejsza ilość... Bardzo Ci dziękuję, że odpisałaś. ;) Pozdrawiam i życzę samych udanych bezowych prób;) Zapraszam tez do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaty powinny być równe,podczas pieczenia zwiększa się nieco objętość bezy,dlatego chyba właśnie w przepisach podają,by go obrócić i posmarować płaską powierzchnię.Życzę powodzenia i dziękuję za miłe słowa:) No i koniecznie daj znać jak poszło! Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Oczywiscie, że dam! ;) jak tylko zrobię, pochwale się! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana, wyszła!!! Moja pierwsza Pavlova! Przesyłam kawałek specjalnie dla Ciebie! ;)))
    Dziękuję za pomoc ;)
    http://rajdlapodniebienia.blogspot.com/2012/09/tort-bezowy-pavlova-moj-pierwszy.html

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger