Penne z zielonym groszkiem,miętą i miodowym winegretem

Prawdziwie letnie wydanie makaronu, które dobrze smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Lekkie i orzeźwiające danie, stworzone na szybko z tego co było w lodówce. Wyszła bardzo smaczna kombinacja słodkiego groszku i sosu z ostrym smakiem sera koziego. Polecam na gorące dni :-)


 


Składniki (na 2-3 porcje):
200 g makaronu penne
1-1,5 szklanki mrożonego groszku
100 g pleśniowego sera koziego
30 g startego parmezanu
2 garstki pestek słonecznika zrumienionych na suchej patelni
listki świeżej mięty

Na sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
sól morska
pieprz
3 łyżki oliwy extra vergine



Przygotowanie:
Makaron ugotować razem z groszkiem w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z miodem, doprawić solą i pieprzem, na koniec wlać cienką strużką oliwę cały czas mieszając. Odcedzony makaron wymieszać z sosem, serem kozim, słonecznikiem i miętą. Podawać ze świeżo startym parmezanem. Smacznego!




4 komentarze:

  1. przepysznie :)
    powiem szczerze nie jadłam jeszcze żadnej pasty z miętą...chyba czas spróbować, korzystając z Twojej propozycji

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie spróbuj,idealne na lato!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne kolory prawdziwe lato na talerzu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger