Razowe ciasteczka czekoladowe


Zdecydowany faworyt spośród trójki jachtowych wypieków. Do tych ciastek będę wracać, bo są absolutnie przepyszne. Mogą omamić mąką razową, ale małokaloryczne to raczej one nie są. Jednak to nie jest ważne, są warte grzechu. I ten zapach czekolady po otwarciu puszki...ach marzenie! Kto spróbuje, ten się w nich zakocha! Kolejny przepis od Dorotki .


 


Składniki (na 25-30 sztuk):
120 g miękkiego masła
70 g jasnego brązowego cukru
1 jajko
100 g płatków owsianych
140 g mąki razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g ulubionej posiekanej czekolady *

* U mnie 150 g gorzkiej i 100 g mlecznej.


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Spłaszczyć łyżką. Piec ok.15 minut. Studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger