Rozmarynowe pancakes z fetą i zielonym groszkiem


Alternatywa dla słodkich pancaków na lekki obiad lub kolację. Wystarczy zrezygnować z cukru na rzecz soli, dodać do ciasta trochę ziół i placuszki w formie wytrawnej gotowe. Pomysł zaczerpnęłam stąd , ale zmieniłam nieco przepis, podaję z moimi zmianami. Bardzo smaczne!





Składniki (na ok.15 placuszków):
1 szklanka maślanki
2 jajka
60 ml oliwy
230 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego

Do podania:
100 g sera feta lub twarożku koziego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 drobno posiekany ząbek czosnku
sól
1 szklanka zielonego groszku
2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać maślankę, jajka i oliwę. Do drugiej miski przesiać mąkę z proskiem do pieczenia, dodać sól i rozmaryn. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Smażyć małe placuszki na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu. Podawać z dodatkami.
Ser wymieszać ze śmietaną, czosnkiem i szczypiorkiem, doprawić solą. Groszek ugotować al dente w osolonej wodzie i wymieszać z oliwą extra.

4 komentarze:

  1. wytrawne pankejki, cuuudnie :) niesamowicie inspirujący przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysł na wytrawne pankejki, a do tego feta lub kozi serek, zioła - dobry przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze mówiąc, nigdy nie wpadłabym na to, żeby zrobić pancakesy na słono :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger