Tarta migdałowa z truskawkami


Takie klasyki jak ta tarta nigdy się nie nudzą. Idealnie kruche ciasto z wyczuwalmymi migdałami  + słodziutkie truskawki. Prawdziwy smak lata! Takie ciasta mogłabym jeść całymi dniami zamiast śniadań,obiadów i kolacji ;-) Miała to być standardowa tarta "w kratkę", ale przyznam, że miałam problemy z wycięciem ładnych paseczków. Ciasto szybko miękło i rwało się, dlatego zdecydowałam się wyciąć serca foremką do ciastek. Efekt bardzo mi się spodobał :-)


 



Składniki (forma o średnicy 25 cm):
Kruche ciasto:
200g mąki
200 g mielonych migdałów
200 g zimnego masła
100 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka

Nadzienie:
700 g truskawek
80 g cukru
2 łyżki mąki


Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na tartę wysmarować dobrze masłem, oprószyć delikatnie mąką. Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na 2 nierówne części. Większą część rowałkować i wyłożyć nią formę. W razie rwania się ciasta, formę po prostu nim wylepić. Dno podziurkować widelcem. Na czas przygotowania nadzienia i góry tarty, formę schować do lodówki. Truskawki lekko rozgnieść, wymieszać z cukrem i mąką. Mniejszą część ciasta rozwałkować. Powycinać paski, serduszka lub co nam przyjdzie do głowy. Na schłodzony spód wyłożyć nadzienie, a na nim ułożyć ciasto. Piec 50 minut na zloty kolor.



9 komentarzy:

  1. Twoja tarta wygląda przecudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tu truskawek mmm.... pycha, pięknie wygląda z serduszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczna! :) podoba mi się ta kompozycja serduszkowa

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczna!! fajny pomysł z wycinanymi serduszkami! Twoja tarta to prawdziwy smak lata

    OdpowiedzUsuń
  5. taka tarta wypełniona sercami jest prześliczna.

    a tutaj jest tak pysznie.. zostanę na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  6. przecudnie wygląda ten wierzch.. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo urocza! I aż mi w brzuchu zaburczało! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger