Tarta z bananami i orzechami


Jest to tarta bardzo uboga w cukier. Jedyną słodycz dają jej banany, oczywiście pod warunkiem, że będą dosyć miękkie i dojrzałe. Wielbicielom bardzo słodkich wypieków polecam dodać cukier wedle upodobań do warstwy bezowej. Mi bardzo smakowała wersja bez cukru. Akurat miałam ochotę na takie mało słodkie ciasto. Przepis pochodzi z książeczki Ciasta słodkie i wytrawne-tarty i quiche Aleksandry Chomicz.


 


Składniki:
Ciasto kruche:
1 łyżka cukru
1 żółtko
300 g mąki
150 g masła

Nadzienie:
4 dojrzałe banany
100 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
3 białka


Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i posiekanym masłem, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Banany obrać i pokroić w plasterki. Orzechy wymieszać z przyprawami. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą orzechową.
Wyjąć ciasto z lodówki. Odłożyć 1/4, resztę rozwałkować lub wylepić nim formę do tarty o średnicy 24-26 cm. Na spodzie ułożyć pokrojone banany, na nich rozprowadzić masę orzechową. Odłożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch tarty. Piec ok.30-40 minut. Wystudzić.
* Ciasto to nie nadaje się do wałkowania. Stąd zamiast ozdobnej kratki z pasków ciasta na wierzchu tarty, u mnie starte wiórki.

2 komentarze:

  1. BOSKIE ^^ Właśnie wypróbowałam przepis i nie mogę się oprzeć kolejnemu kawałkowi...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe i tak powinno być! Po co się opierać przyjemnościom ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger