Waniliowe ciastka owsiano-migdałowe


Z przyczyn technicznych - oba nasze komputery odmawiają nam ostatnio posłuszeństwa, jestem mocno spóźniona z nowymi postami :-( No ale powoli nadrabiam zaległości. Za nami długo wyczekiwany tegoroczny urlop jachtowy. Było cudownie! Choć momentami bardzo niebezpiecznie, to dzięki temu z przygodami i jeszcze długo będziemy mieli co wspominać. Pogoda dopisała. Odwiedziliśmy i zobaczyliśmy sporo nowych i pięknych miejsc. Przekonać się o tym można tutaj :-) Jeśli chodzi o kulinaria, tegoroczny rejs zrodził 2 nowe tradycje. Pierwsza: wypiekanie domowych ciasteczek, które są prawdziwym błogosławieństwem w ciężkich chwilach na jachcie. Druga: objadanie się niemieckimi bułeczkami z rybą kiedy tylko nadarzy się okazja. Moje ulubione to oczywiście te z łososiem. Proste jedzenie, a tak cieszy :-) Wracając do ciasteczek. W tym poście prezentuję proste, niezwykle kruche, o delikatnym smaku ciastka owsiano-migdałowe. Smaczna i zdrowa przekąska. Przepis z bloga www.anjasfood4thought.com .


 


Składniki (na ok.20-25 sztuk):
1 jajko
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki roztopionego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki posiekanych migdałów lub płatków migdałowych do posypania (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W jednej misce ubić jajko z cukrem i wanilią. Dodać stopione masło i wymieszać. W drugiej misce wymieszać płatki owsiane, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Połączyć z mokrymi składnikami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki wielkości orzecha, układać na blasze w kilkucentymetrowych odstępach i delikatnie spłaszczać łyżką. Posypać posiekanymi migdałami.  Piec ok.10 minut aż się zezłocą. Zostawić kilka minut na blasze, po czym studzić na kratce.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger