Wieprzowina w sosie orzechowym


Znów nieco orientalne wydanie wieprzowiny. Tym razem za bazę sosu posłużyło masło orzechowe. Jest to dla mnie nowe odkrycie smakowe. Bardzo przypadło mi do gustu :-) Lekko słonawe, pikantne i soczyste mięsko z orzeźwiającym chrupkim szczypiorkiem. Pycha! Przepis pochodzi z bloga www.youngpoorhungry.wordpress.com i lekko został przeze mnie zmodyfikowany.


 


Składniki (na 3 porcje):
450 g mielonej wieprzowiny
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki oliwy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżo startego imbiru
ok.4 łyżek masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
1 posiekana czerwona papryczka chilli
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 szklanki bulionu drobiowego
szczypiorek do posypania


Przygotowanie:
Rozgrzać dużą patelnię. Mięso wymieszać z łyżką sosu sojowego i smażyć aż ładnie się przyrumieni. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać imbir i posiekany czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać masło orzechowe, sos sojowy, chilli, olej sezamowy i bulion, gotować 10 minut na wolnym ogniu. Dodać mięso i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z makaronem lub ryżem posypane szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger