Zupa z zielonego groszku z pesto z bazylii


Bardzo wiosenna, soczyście zielona zupka! Już samo patrzenie na nią poprawia humor i dodaje energii. W smaku jest jeszcze lepsza. Nawet mój D., który z reguły nie lubi mieć nic zielonego na talerzu, był zachwycony :-) Zupa jest bardzo kremowa, czyli taka jaką uwielbiam. Nuta bazyliowa idealnie współgra z zielonym groszkiem i nie może jej tu zabraknąć. Przepis do którego będę wracać :-) Znaleziony w magazynie Kuchnia (nr 6/2010).


 


Składniki (na 3 porcje):
3-4 szklanki bulionu warzywnego
3 szklanki mrożonego groszku (w sezonie świeżego)
2 dymki pokrojone na kawałki
sól
pieprz
1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
1/4 szklanki bazyliowego pesto (najlepiej domowego-przepis tutaj )


Przygotowanie:
Zagotować bulion, włożyć groszek i dymki, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotować 6-7 minut. Dymki wyjąć łyżką cedzakową i wyrzucić. Zupę zmiksować na krem, pod koniec miksowania dodając pesto. Spróbować, i jeśli trzeba doprawić przed podaniem.


1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger